yerel-disk-c-yer-acma-temizleme-program
Bilgisayarınızda tek bir önemli dosyayı silmeden, onlarca GB yer açabileceğinizi biliyor muydunuz? Yerel disk C yer açma, yerel disk c temizleme, bilgisayar hızlandırma, Windows 10 hızlandırma ve gereksiz dosyaları silme yazımız ile sizlerleyiz…
Sistem sürücü (genellikle C olur), siz bilgisayarınızı kullanırken boyutunu artırabilecek birçok sistem dosyasına sahiptir. Belirli bir zaman sonra bu dosyalar tüm alanı kaplayabilir. Yerel disk C yer açma işlemi için bu dosyaları silebilir veya başka sürücüye taşıyabilirsiniz. Bu şekilde yerel disk c temizleme işlemi yapılmış olur.
Daha önce anlatmış olduğum bilgisayar performansını artırmak için en iyi 8 bakım uygulaması yazısını incelemek için; tıklayın. Yazımızda windows 10 hızlandırma programı dahil bir çok programı inceleyebileceksiniz.
Bu yazımızda da size büyük sistem dosyalarını başka bir sürücüye nasıl taşıyacağınızı ve gereksiz dosya temizleme işlemini anlatacağım.
Hiç unutamadığım bir anım vardır bu hiberfil dosyasıyla. Bir iş için iki bilgisayarı yan yana koyarak ikisine de format attım. Birine Windows 7 kurdum diğerine de o zamanlar yeni çıkan Windows 8.1’i kurdum. İkisinin de yerel disk c boyutu 100 GB olmasına rağmen Windows 8.1 sürekli yerel disk c dolu hatası veriyordu. 2-3 gün sonra disk sorunu vermeyen bir 8.1 buldum ve gizli klasörleri açarak tek tek dosya boyut karşılaştırması yaptım. Bir bilgisayarda hiberfil dosyası yokken diğerinde vardı ve boyutu 72 GB’dı.
Siz de C sürücüsünde gizli dosyaları açarsanız, hiberfil.sys adlı büyük bir dosya görebilirsiniz. Bu dosya, PC’nizi hazırda bekletme moduna aldığınızda tüm işlemleri RAM’den bu dosyaya taşımak için var. Dosya boyutu, bilgisayara bağlı toplam RAM’ınızın% 75’ine eşittir.
Bu nedenle, 16GB RAM’e sahipseniz, hiberfil.sys boyutu 12GB olur. Neyse ki, sistem sürücüsündeki alanı boşaltmak için hiberfil.sys dosyasını silebilirsiniz, bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır.
Windows’un hazırda bekletme özelliğini kullanmazsan, kapatabilir ve hiberfil.sys dosyasının kapladığı tüm alandan kurtulabilirsiniz.. Bunu yapmak için, komut sistemini açın. Windows da başlata veya aramaya cmd yazarsanız gelecektir. Karşınıza gelen komut satırına “powercfg -h off” yazın ve “enter” tuşuna basın.
Bu, hazırda bekletme özelliğini kapatacaktır. Gerekirse, powercfg -h on komutunu kullanarak tekrardan açabilirsiniz.
Pagefile, Windows’un RAM’deki bazı işlemleri ayırmak için kullandığı sanal bellektir. Pagefile, pasif program işlemlerini sabit diske kaydettirerek RAM’inizi serbest bıraktığından sisteminizin düzgün çalışması için çok önemlidir.
Bununla birlikte, boyutu gerçek RAM’iniz kadar büyük ve hatta bazen fiziksel RAM’in iki katı büyüklüğündedir. Yani, 8G veya 16GB RAM’e sahipseniz, pagefile.sys dosyası da o boyutun yakınında olacaktır. pagefile.sys de varsayılan olarak sistem sürücüsünde, yani C sürücüsünde bulunur. Neyse ki pagefile.sys dosyasını, sistem sürücüsünde yer açmak için daha fazla alana sahip başka bir sürücüye kolayca taşıyabilirsiniz. Oda şöyle:
Bu işlemin ardından pagefile.sys seçilen yere taşınacaktır. Bu sayede yerel disk c yer açma işlemi başarılı olur. Bu değişikliğin geçerli olabilmesi için PC’yi yeniden başlatmanız gerekecek.
Not: Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra, C sürücüsüne gidin ve gizli dosyaları gösterin. Burada pagefile.sys’i görmelisiniz, normalde bir dosyayı sildiğiniz gibi silin, silinir.
Silinmiş öğeler için yer kazanmanızı sağlamak için, geri dönüşüm kutusundaki istenmeyen içeriğin silinmesi önemlidir. Bununla birlikte, çok fazla veri geri dönüşüm kutusuna asılı kalmamak için, sistem sürücüsü için geri dönüşüm kutusu depolama alanının boyutunu da azaltabilirsiniz. Oda şöyle:
Bu şekilde yerel disk c temizleme yapabilirsiniz. Yerel disk c boyutu azalacaktır.
Kullanıcı hesabı kitaplıklarınız varsayılan olarak C sürücüsünde saklanır. Belgelerim, Resimlerim, Videolarım, Kişilerim, Masaüstü gibi klasörler C sürücüsündedir. Elbette, bu klasörler genellikle başka bir sürücüye taşınma ihtimaliniz olmayacak kadar çok veri içerir.
Bununla birlikte, bu klasörleri doğrudan başka bir sürücüye taşımak, bunları kullanan programlarda, örneğin bir masaüstünde olumsuz bir etkiye sahip olacaktır. Neyse ki, Windows’u ve diğer programın onları yeni konumdan yönetmesine izin verirken bu klasörleri başka bir sürücüye taşımanın bir yolu var.
TEMP ve TMP, Windows ve programların tüm geçici verilerini depolayan sistem sürücüsündeki iki klasördür. Bu klasörlerdeki veriler genellikle geçicidir ve büyük dezavantajlar olmaksızın alan kazanmak için silinebilir.
Bununla birlikte, bu klasörlerin veri ile tekrar doldurulacağı için kalıcı bir çözüm aramak gerektiğini düşünüyorum. Bu sorunun kalıcı bir çözümü, bu iki klasörü daha fazla saklama alanlı başka bir sürücüye taşımak olacaktır. Bununla birlikte, programları ve Windows’un klasörlerin nerede olduğunu bilmeniz gerektiği gibi onları her zamanki gibi hareket ettiremezsiniz.
İşte taşıma yöntemi:
Sisteminiz şimdi sistem sürücüsündeki klasör yerine yeni oluşturulan klasöre geçici dosyalar yazacak ve okuyacaktır. Ancak alanı boşaltmak için sistem sürücüsündeki TEMP ve TMP klasöründeki önceki tüm verileri silmelisiniz.
Bunun için arama alanına “%temp%” yazarsanız temp dosyası açılır. Açılan dosya içerisindeki tüm verileri silebilirsiniz.
Yinelenen dosyalar, kötü kopyalama / yapıştırma, yedeklemeler ve birden çok program yüklemesi nedeniyle zamanla oluşabilecek gereksiz dosyalardır. Bu dosyalar genellikle yararsızdır ve güvenle silinebilir. Bunların nasıl silineceğiz:
Yerel disk C yer açma işlemini başarılı bir şekilde yapmış olacaksınız.
Yanlış bir dosyayı silmiş iseniz geri getirmek için R-Studio ile Veri Kurtarma yazımızı inceleyebilirsiniz.
Artık sizin için yararlı olmayan programları veya dosyaları silmenizi rica edemiyorum, aksine daha az kullanıyorsunuz, ancak gerekli olmayan verileri silmek biraz boşaltmak için iyi bir yoldur. İstenmeyen verileri hızlı bir şekilde silmek ve alanı boşaltmak için iyi bir PC temizleme aracı kullanabilirsiniz. Bu amaçla, CCleaner GB’lık alanı boşaltmaya yardımcı olan güvenilir bir araçtır.
Not: CCleaner tarayıcınızın verilerini de siler. İnternet geçmişini, çerezleri, önbellek ve diğer kullanışlı verileri silmek istemiyorsanız, taramadan önce bu seçeneklerin işaretini kaldırın.